Kan det bli ett plusenergiboende i Skåre?

Just nu pågår planläggningen av åkermarken norr om Stodene i anslutning till Solliden. Jag försökte i ett tidigt skede intressera markägaren för att göra en samlad satsning på en gruppbebyggelse med parhus och gemensam energicentral så att hela området skulle bli självförsörjande på energi. Solvärme och någon form av biobränslebaserad kraftvärme, t ex gengasmotor, stirling etc. Tyvärr fick jag inte napp men jag fick i alla fall Daniel Lindén på Skanska att initiera ett examensprojekt för Daniel Gustafsson, byggnadsingenjör på Karlstads universitet. Nu är hans projekt klart och det är spännande läsning. Ingen skall hädanefter kunna säga att det inte är tekniskt möjligt att bygga extremt energismåla hus med näst intill samma livskostnad som de hus som bara uppfyller normkraven. Daniel har även med en framtidsvision med vätgasbaserad bränslecell som nav i energisystemet. Här är kostnaderna fortfarande stora. Bådar gott att Skanska i Värmland ändå signalerar att detta är kompetens de vill ta in i sin organisation. Daniel gick direkt till anställning på Skanska bygge med Sjögången för KBAB.

Om Jonas Haglund

Född i Karlstad 1967 Arkitekt SAR/MSA verksam sen 1995 Tengbom Arkitekter Karlstad Bor och verkar i Karlstad.
Detta inlägg publicerades i Biobränsle, energieffektiva hus, Energihushållning, Forskning o utveckling, Solceller, Solvärme, Värmepump, Vindkraft och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kan det bli ett plusenergiboende i Skåre?

  1. Jo skriver:

    Det var ett intressant exjobb, blev dock lite fundersam till slutsatsen. Det känns som ett lätt val för skanska att välja frånluftssystemet (S), som dock inte gav några toppbetyg för miljön eller primärenergianvändningen.

Lämna en kommentar