Superisolering – nu ännu tunnare!

ThermoReflekt

Nya bud om tunna superisoleringar. En 4 mm tjock komposit av luftbubbleplast och aluminiumfolie som lovar samma energibesparing som 15 cm mineralull. Produkten ThermoReflekt verkar lite för bra för att vara sann. Det är svårt att bedöma om detta är fågel eller fisk. Den går inte att utvärdera i termer av lambdavärde men används bevisligen en hel del redan idag. Med ett pris på 45kr/m2 måste det finnas nån hake annars skulle ju detta material konkurrera ut alla andra sorters isolering. Det märkliga är att det verkar saknas seriösa forskningssvar som kan förkasta materialet. Man vet inte riktigt hur man skall utvärdera det. Från SP fick vi som svar bara en länk till danska Bolius som skriver så här om Superisoleringar.

Folien påstås vara utvecklad av NASA till rymdfarkoster där strålningstemperaturerna är avsevärda. Frågan är om detta är överförbart till normalförhållanden. I rymden finns ingen ledan luft och strålning borde vara det enda sättet som värme kan överföras mellan olika utrymmen. På jorden blir det väl säkert inte heller lika stora strålningskontraster, på sin höjd 50-60 grader medan rymden säkert kan variera med flera hundra grader från skuggsida till solsida på en rymdfarkost.

Om någon känner till uppmätta praktikfall med ThermoReflekt där förbrukning före och efter installation kan jämföras vore det väldigt spännande att ta del av.

Om Jonas Haglund

Född i Karlstad 1967 Arkitekt SAR/MSA verksam sen 1995 Tengbom Arkitekter Karlstad Bor och verkar i Karlstad.
Detta inlägg publicerades i Energihushållning, Isolering, Produktutveckling och märktes , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar