Superisoleringarna finns i Tyskland!

Den teoretiska gränsen för hur bra en isolering kan vara tycks betydligt lägre än vad jag kunde drömma om. Efter gårdagens inlägg har Willy Ociansson på KBAB tipsat mig om materialet Vacupor som är en sk vakuumisolering som säljs i tunna skivor 2-5 cm tjocka i format 600×1200 etc. Lambdavärdet är otroliga 0,005W/m2K närmare 8 gånger bättre än mineralull!!!!. När jag sedan googlar runt lite grand finner jag en liknande produkt på det tyska eko-bygg-varuhuset ECO BA. Här finns mycket information om hur det är uppbyggt och hur det kan tillämpas. Intressant är t ex att ställa skivor i spalten mellan en tegelfasad och en murad innervägg. Här öppnar sig lockande möjligheter att bygga passivhus som också är värmetröga.

För att klara definitionen för ett passivhus i Sverige enligt Passivhuscentrums definition bör en yttervägg ha ett U-värde lägre än 0,10W/m2K. Med mineralull blir det ca 40 cm isolering. Med vakuumisolering skulle man kunna bygga en kanalmurad vägg under 30 cm med lika bra isolervärde men med en värmetröghet som bättre skulle kunna utjämna variationer i solinstrålning och människovärme. Med en tung stomme skulle det vara möjligt att ha en eldstad för trivsel vilket inte är möjligt i ett lätt passivhus.

Men vakuumisoleringen tycks vara mycket kostsam. Det har varit svårt att utröna men på någon plats anges 80 Euro/m2 för en 2cm tjock skiva vilket skulle motsvara ca 35.000kr/m3. Det skall till ganska rejäla lokalhyror för att det skall löna sig. Är det någon som har hittat andra prisuppgifter?

 

Om Jonas Haglund

Född i Karlstad 1967 Arkitekt SAR/MSA verksam sen 1995 Tengbom Arkitekter Karlstad Bor och verkar i Karlstad.
Detta inlägg publicerades i Energihushållning, Isolering, Produktutveckling och märktes , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Superisoleringarna finns i Tyskland!

  1. Linda Ericsson skriver:

    Jag har hört ca 2400KR/m2 för en tjocklek på 8cm. det gäller att sätta kostnaden i relation till dels uthyrningsbaryta och dels driftbesparingar.

    • Jonas Haglund skriver:

      Ja 2400 för 8 cm blir ju 30.000kr/m3 så min indikation var kanske inte så tokig. Säg att normalisoleringen behöver vara 35cm så kan superisoleringen vara 7 cm. Med en vägghöjd på 3 m blir 3×0,07=0,21m3 isolering för som vinner 0,28m2 golvyta. 6300kr/0,28m2 blir 22.500 kr/m2. Faktiskt inte särskilt mycket. Centrala lägen även i mindre städer betalas minsta 25-30.000:- och i Stockholm kanske 40-60.000:-/m2. Hela resonemanget förutsätter dock att byggrätten har en yttre begränsning vilket dock är troligt i stadskvarter. Fristående hus kan aldrig tillgodoräkna sig detta resonemang. Det blir alltid billigare att låta huset svälla på tomten och hålla byggkostnaden nere.

  2. Linda Ericsson skriver:

    Det är hanteringen utav materialet på byggarbetsplatsen som är problemet. Man får inte ta i sönder folien. Jag tänkte att man kunde gjuta in det i prefabelement, men tydligen så reagerar ämnen i betongen med folien.

  3. Linda Ericsson skriver:

    Du får nog jämföra med 40cm mineralull om du vill uppnå passivhusstandard.

  4. Carl Erik Magnusson skriver:

    Problemen med vakuumisolering är både kort-och långsiktiga:
    Det gäller att inte punktera isoleringen; risken är väl störst i byggfasen men finns nog alltid. Men hur försiktigt man än är så försämras vakuum med tiden. Räkna med att den vakuumeffekten försvinner på mindre än tio år. För att isolera bättre än luft (mineralull) måste trycket hållas väl under 10 millibar. Problemet är detsamma som för vakuumsolfångare, att det är svårt eller omöjligt att i längden hålla tillräckligt lågt tryck.
    Här finns ett kommunikationsproblem: Energieffektivisering är så akut att det finns utrymme för ”snabba” lösningar utan tillräcklig vetenskaplig grund. Det är väl känt sedan mer än 100 år att gasers värmeledningsförmåga är nära nog oberoende av trycket om detta överstiger ett par millibar. Det beror på att molekylernas medelfriväglängd ökar då trycket minskar så att färre molekyler gör ungefär samma jobb ända ner till låga tryck. Men om man tar bort luften nästan helt och hållet blir resultatet bra, så länge det varar; Detta låga tryck bibehålls inte ens om läckor skulle saknas, vilket beror på att alla material gasar; det är i synnerhet svårt att bli av med vatten som alltid finns adsorbetat på alla material.
    Att lägga vakuumisolering mellan mellan murad innervägg och tegelfasad skulle väl innebära att man tar bort luftspalten och därmed bäddar för fuktproblem.
    Man diskuterar nu att använda vakuumisolering i fjärrvärmerör. Det ger på sin höjd en tillfällig minskning av transportförlusterna. För att citera Gunnar Wennerbergs klassiska Gluntarne: ”Säg en glädje som varar beständigt”
    Byggbranschens vakuumkunskap verkar lite ytlig.

Lämna en kommentar