Egen biogaskraftvärme?

Jag har haft mycket skit-tankar sista tiden. Bokstavligt! Hur mycket energi finns det i avlopp och avfall från ett hushåll? Finns det nån möjlighet att producera delar av sitt el- och värmebehov med biogas i en konverterad dieselmotor? Jag skulle gärna vilja bo i en plusenergiby som var självförsörjande på energi. Tänk att ha avfallskvarn i köket som mal ner matresterna och blandar med avlopp från toaletten. 20-30 hus som delar på investeringen i en rötanläggning och kraftvärmegenerator. På sommar och höst kunde man mata den med trädgårdsavfall som gräsklipp och fallfrukt och få extra mycket kräm! Grädde på moset skulle vara att göra gödningspellets av rötslammet och sprida på odlingar eller energigröda. Då sluter man kretsloppet med näring eller till och med ökar näringsmängden i området pga av all importerad näring i maten vi släpar hem. Snacka om ekologiskt!

Men hur mycket kan det ge och vad kostar en anläggning? Jag hittade den suveräna Biogasportalen på nätet. Det verkar helt klart som myndigheterna vill att det skall investeras i detta. Man kan söka investeringsmedel från Energimyndigheten och får elcertifikat för producerad el. I en rapport hittade jag lite grunddata om kostnader. En anläggning på 55kW el i Tyskland kostade ca 2,2 miljoner. Det ger jämförelsetalet ca 40.000kr/kW installerad effekt. Rätt hyggligt men det blir ännu bättre om man tänker att det ger ytterligare 2kW värme på varje kW el. Då sjunker investeringen till under 15.ooo/kW. Oklart hur många timmar/år man kan räkna med nominell effekt men det lär ju vara betydligt bättre än för solceller och vindkraft som kostar minst 40-60.000/kW i investering.

Kanske är det tillstånd och hantering som är haken för en liten anläggning? Rötkammaren blir fort skrymmande. Den på 55kW hade en tank på över 400m3. Gissningsvis en lantbrukar-gödselbrunn med tak säg 12m i diameter och 3 m djup. Kan man gömma det i ett villaområde? Tja kanske om det ger egen el och värme. Jag skall definitivt leta mer fakta om detta.

Om Jonas Haglund

Född i Karlstad 1967 Arkitekt SAR/MSA verksam sen 1995 Tengbom Arkitekter Karlstad Bor och verkar i Karlstad.
Detta inlägg publicerades i Biobränsle, Biogas, Energiproduktion, Kraftvärme och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Egen biogaskraftvärme?

  1. romaren skriver:

    I USA så mals allt organiskt avfall ner i de flesta fall med kökskvarnar, argumenten jag hört för att det inte går att göra i Sverige verkar helt ignorera att det faktiskt funkar i USA. Idag så slängs det alldeles för mycket organiskt avfall i brännbart avfall, och jag kan förstå problematiken med att samla in och ta om hand om det i större bostadsområden, därför är kökskvarnar en bra lösning för staden också, där stora biovärme verk kan omvandla det malda organiska avfallet till biogas, fjärrvärme eller ström med mikrobiella bränsleceller.

    • MrF skriver:

      Problemet här i Sverige är att våra politiker och styrande har tunnelseende och har stora problem med förnyelse och investeringar som inte genererar skatteintäkter redan innan projekten sätts i gång.
      Kanske för att de har det så bra och sitter på en säkrad plats och en livstidsäkrad inkomst och dessutom inte speciellt kunniga inom sitt område samt praktiskt tekniskt tänkande.

Lämna en kommentar