Betong kan lagra koldioxid

Cementfabriken i Slite på Gotland

Cementtillverkning utgör en av världens största utsläppskällor av CO2. Förutom fossila bränslen för att upphetta kalkstenen och reducera den till CalciumOxid CaO så är det framförallt den kemiska CO2 som frigörs i denna process som är boven. För varje kg färdigt cementpulver avges 0,5 kg CO2. Detta brukar också läggas betongbyggnader till last när de jämförs med träbyggande.

Men. Det är faktiskt så att den kemiska processen går baklänges under betongens livscykel. Luftens CO2 tränger med diffusion in i materialet som långsamt karbonatiseras, återbildas till kemisk kalksten CaCO3.

I en artikel i Samhällsbyggaren nr 6 2010 beskriver Christer Ljungkrantz, forskare på Cementa, fenomenet och hävdar att 10-20% av den CO2 som emmiterats vid tillverkningen återtas under byggnadens livstid 80-100 år. Nu påbörjas förskning hur man skulle kunna öka detta upptag till åtminstone det dubbla. Det nuvarande upptaget bedöms vara ca 100.000 ton/år i Sverige att jämföra med våra totala CO2 utsläpp på drygt 60 miljoner ton/år så det är tyvärr ingen quick-fix för CO2-lagring.

Men principen triggar ändå fantasin. Tänk om man kan öka upptaget till 90% genom att låta rökgaser från ett värmeverk kanaliseras i ett rörsystem under upplag av krossad betong? Går det att skapa andra porösa material som kan binda mer CO2 i förhållande till egenvikt så att vi kan föra bort CO2 ur kretsloppet utan att föra ned det i berggrunden? Hoppas kunna återkomma i ämnet. Tacksam för tips.

Annonser

Om Jonas Haglund

Född i Karlstad 1967 Arkitekt SAR/MSA verksam sen 1995 Tengbom Arkitekter Karlstad Bor och verkar i Karlstad.
Det här inlägget postades i Forskning o utveckling, Koldioxidlagring och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s